A VERZIÓ ARCAI // Teszler Tamás

A Verzió viszonylag kis csapata lelkes, elhivatott tagokból áll, akik a fesztivál előkészítésén dolgoznak néhány nagyon intenzív hónapon keresztül - vagy éppen egész évben. Mini-interjú sorozatunkban bemutatunk néhány, a kulisszák mögött dolgozó stábtagot  - kicsit jobban megismerve kapcsolatukat a Verzióval és a dokumentumfilmekkel.

- Mi a munkád, mit csinálsz a Verziónál?

A Magyar Panoráma és a DiákVerzió programjait koordinálom Lukácsi Zsófival, illetve a filmek utáni beszélgetéseket moderálom Báron Györggyel és Szirony Szabolccsal, de a Toldi mozi vetítéseinek lebonyolításába is besegítek.  

- Mi a legemlékezetesebb élményed a korábbi Verziókról?

Úgy érzem, hogy minden évben egy értékes esemény létrehozásán dolgozunk, éppen ezért számomra mindig az a legemlékezetesebb élmény, amikor életre kel és működni kezd a fesztivál.    

- Mennyire változtatta meg a Verzió a dokumentumfilmekkel való kapcsolatodat?

Mivel a fesztivál egyik legfontosabb célja az, hogy bemutassa az adott év legjobb külföldi és hazai alkotásait, tartalmi és formai szempontból egyaránt széles merítést kínál, ami évről évre gazdagítja a dokumentumfilmről alkotott képemet. Minden filmfajtára nyitott vagyok, de úgy látom, hogy jelenleg a dokumentumfilmekben van a legtöbb szellemi töltet: ezek a filmek nyúlnak a legfontosabb témákhoz, ezek mennek a legmélyebbre. Ha igazi szellemi kalandra vágyom, ma már inkább doksit és nem játékfilmet nézek. Ezt a változást nagyon nagy mértékben a Verziónak köszönhetem.       

- Mit ajánlasz az idei programból?

Dér Asia Visszahúz a múlt című filmjét, amely legalább annyira élvezetes, mint amennyire fontos. Hiánypótló portré Ember Juditról, a magyar dokumentumfilm ikonikus alakjáról, aki a műveihez hasonlóan még most is csak egy szűk réteg számára ismert.

- Miért fontosak számodra a diákvetítések a fesztiválon?

Mert a fiatalokat a legkönnyebb megfertőzni a jóval.

- Mit mesélnél a fesztiválról egy olyan embernek, aki még sosem hallott róla?

Azt, hogy itt maradandó élményben lehet része, hogy itt olyan filmeket láthat, amelyek az agyban és a szívben egyaránt mélyre hatnak, miközben a világ meghatározó eseményeiről tudósítanak.

- Miről csinálnál szívesen dokumentumfilmet?

A magyar oktatás és tehetséggondozás helyzetéről és lehetőségeiről, mivel a képességeinket hatékonyan feltérképező és felhasználó oktatás a boldogulásunk egyik legfontosabb kulcsa. De a nagyapáimról is szívesen csinálnék dokumentumfilmet, hogy jobban megismerjem őket, és ezáltal magamat is.   

- Mit kívánsz a Verziónak? 

Az idei fesztiválra sok elégedett nézőt és gördülékeny szervezést, a jövőre nézve pedig biztos anyagi hátteret, valamint azt, hogy mindig legyen egy új nézőgeneráció, amelynek a dokumentumfilmek és az általuk közvetített értékek ugyanolyan fontosak, mint a mostani közönségünknek.